Hoogleraar Housing Management TU Delft, Prof.dir.ir. Vincent Gruis: ''Ik doe onderzoek naar organisatiestrategieën in woningbeheer en in deze sessie ga ik in op de vraag hoe woningbeheerders en ontwikkelaars hun voorraad en activiteiten kunnen aanpassen aan de maatschappelijke opgave. Onze rol is innovaties in de praktijk door onderzoek zoveel mogelijk te vertalen naar algemeen toepasbare concepten en om benaderingen uit de bedrijfskunde te vertalen naar de praktijk. Daarbij richt ik mij met name op hoe principes van een circulaire economie kunnen worden toegepast bij beheer en ontwikkeling van gebouwen''.
Daken spelen een sleutelrol in het verduurzamen van bestaand bezit. In deze sessie maak je kennis met het revolutionaire biobased dakenproject dat in Brabant zijn oorsprong vond. Hier hebben 30 vooruitstrevende corporaties de handen ineengeslagen om samen de biobased ambities van het Rijk te realiseren. Het resultaat? Een baanbrekende biobased isolatieaanpak speciaal ontwikkeld voor schuine daken.
In deze sessie ontdek je niet alleen hoe dit daksysteem eruitziet, maar ook wat de kosten zijn en welke impact deze duurzame isolatiemethode heeft op de toekomst van bouwen. Van technologische innovatie tot concrete cijfers: je krijgt een kijkje achter de schermen van een project dat laat zien hoe verduurzaming er in de praktijk uitziet. (afb. bron Handboek Biobased na-isoleren)
Met de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB) zette het Rijk in 2023 een gedurfde stap: bouwen op een manier die niet alleen onze CO2-uitstoot drastisch vermindert, maar ook CO2 vasthoudt in de woningen zelf. Wat ooit misschien een niche ‘groene hobby’ was, is nu een ambitie die door maar liefst vijf ministeries, provincies, gemeenten, woningcorporaties en toonaangevende ontwikkelaars breed wordt gedragen.
In deze inspirerende sessie neemt Building Balance, de uitvoeringsorganisatie van het programma, je mee in de wereld van biobased bouwen. We duiken diep in de ambitie, de deelnemers en – vooral – hoe jij eigen nieuwbouwprojecten of vastgoedbeheer naar een hoger niveau kunt tillen. Of je nu een pionier wilt zijn of je eerste stappen wilt zetten in duurzaam bouwen en onderhouden, in deze sessie krijg je de handvatten aangereikt. (afb. bron NABB)
Woningcorporaties kiezen in toenemende mate voor industriële nieuwbouwconcepten en omarmen daarbij steeds vaker biobased bouwen. Wil jij weten hoe een andere, slimme manier van bouwen en aanbesteden biobased bouwen niet alleen duurzamer maakt, maar ook kostenbesparend? In deze sessie duik je in de wereld van industriële nieuwbouwconcepten die het bouwen opnieuw uitvinden.
Je krijgt inzage hoe processen worden ingericht, hoe aanbestedingen verlopen én – het meest spannende – hoe de kostenstructuur er écht uitziet. We ontrafelen de mythes en laten je zien dat biobased bouwen niet alleen toekomstbestendig is, maar ook betaalbaar. Dit is dé kans om te ontdekken hoe je jouw projecten slimmer, duurzamer en kostenbewust kunt aanpakken. (afb. bron FLOW, BAM Wonen)
In de vastgoedsector vormen data een belangrijk fundament om vastgoedsturing efficiënter, transparanter en duurzamer maken. Maar hoe uniformeer je data die in een keur aan verschillende informatiesystemen worden gehuisvest? Hoe kunnen datastandaarden bijdragen aan het verwezenlijken van ambities en doelen in de vastgoedportefeuille van woningcorporaties? Concreet: Hoe pak je dat dan aan? In deze sessie, verzorgd door Aedes, wordt de theorie met de praktijk verweven. (afb. bron Shutterstock)
De energietransitie speelt al jaren een cruciale rol in de corporatiesector. We werken intensief aan het verduurzamen van ons woningbezit, maar daarbij komen steeds meer bijkomende thema's naar voren. Naast energiebesparing worden nu ook andere aspecten zoals materiaalgebruik, biodiversiteit en waterverbruik steeds belangrijker. Dit is terecht, want duurzaamheid omvat veel meer dan alleen energie. De bouwsector draagt immers significant bij aan de klimaat- en milieuvraagstukken waar we voor staan. Regelmatig horen we binnen de keten waarmee we deze opgaven proberen te realiseren dat het niet haalbaar is, te duur is of dat de focus elders ligt. Maar we kunnen veel meer bereiken dan we soms denken. In deze sessie geeft Gerrolt Ooijman, directeur-bestuurder Wonion, handreikingen om deze bredere duurzaamheidsuitdagingen op te pakken en schetst hij kansen die benut kunnen worden bij het verduurzamen en beheren van de woningvoorraad. (afb. bron Wonion)
Samenwerking tussen woningcorporaties en ketenpartners in bouw en onderhoud kan leiden tot aanzienlijke verbeteringen in efficiëntie, kwaliteit, kostenreductie en innovatie. Het succes hangt af van vertrouwen, transparantie, gedeelde doelen en duidelijke communicatie. Ketensamenwerking vereist een mindset gericht op lange termijn, waarbij zowel de corporatie als haar ketenpartners niet alleen naar eigen winst streven, maar naar collectief succes. Mooi! Maar.. hoe breng je dit in de praktijk? Jan-Willem Sijrier, manager Partnerships & Innovatie bij de Alliantie deelt in deze sessie zijn ervaringen. Meepakken en je voordeel mee doen dus! (afb. bron Shutterstock)